10 tips om te besparen op uw autokosten!

10 tips om te besparen op uw autokosten!

Autofabrikanten besteden steeds meer aandacht aan de zuinigheid van auto’s. Maar door zelf zuiniger te rijden, kunt u ook tot tientallen liters brandstof per jaar besparen. Wij geven u graag 10 tips die helpen om zuiniger te rijden of op een andere manier te besparen op uw autokosten.

1. Schakel vroeg op

Een onderdeel van het nieuwe rijden is zo vroeg mogelijk opschakelen. Bij het rijden in een laag toerental hoeft de motor minder hard te werken en dit scheelt brandstof. Bij benzinemotoren kun je al bij 2000-2500 toeren naar een hogere versnelling schakelen. Voor dieselmotoren kan dit al bij 1800-2200 toeren.

2. Laat het gas los

Door vroeg te reageren op veranderende verkeerssituaties kunt u ook brandstof besparen. Wanneer u een stoplicht nadert, kunt u uw voet al van het gaspedaal halen in plaats van op het laatste moment te remmen. De meters die de auto maakt door het uitrollen, zijn als het ware gratis meters.

3. Beperk de snelheid

Met hard rijden verbruikt de auto vaak meer brandstof. Door minder hard te rijden, kunt u dus brandstof besparen. Vooral bij hogere snelheden loopt het verschil in verbruik hard op. Wanneer u 130 km/u rijdt, verbruikt de auto namelijk 25% meer dan wanneer u 100 km/u rijdt.

4. Check de bandenspanning

Meer dan de helft van de auto’s in Nederland rijdt met een te lage bandenspanning. Door een te lage druk in de banden kan de auto onnodig worden afgeremd, waardoor u onnodig meer brandstof verbruikt. Met de juiste druk op de banden kunt u al snel €4 per tankbeurt op brandstof besparen en daarnaast verlengt het de levensduur van de banden.

5. Beperk het gebruik van de airco

Een ingeschakelde airconditioning zorgt voor een flinke toename van het brandstofverbruik. Beperk daarom zoveel mogelijk het gebruik van de airco, voornamelijk tijdens korte afstanden. Wanneer u op een warme dag de auto instapt, zet dan eerst de deuren tegen elkaar open zodat de ergste warmte eruit kan. Zo hoeft de airco minder hard te werken. Heeft u toch de airco nodig voor de nodige verkoeling? Zet deze dan niet op de hoogste stand.

6. Korte stop? Motor uit

Staat u voor een spoorwegovergang of verkeerslicht te wachten? Veel moderne auto’s hebben al een automatisch start/stop-systeem. In dit geval hoeft u zelf niets te doen. Heeft uw auto dit niet? Dan kunt u natuurlijk net zo makkelijk zelf de motor uitschakelen. Het uitzetten van de motor zorgt voor minder brandstofverbruik en is ook goed voor het milieu. 

7. Weg met dat gewicht

Hoe zwaarder de auto, des te meer brandstof hij verbruikt. Wanneer u het gewicht van de auto met 10% vermindert, bespaart u ongeveer 6% aan brandstof. Check daarom eens in de zoveel tijd welke spullen in de kofferbak overbodig zijn.

8. Goed onderhoud is belangrijk

Stel onderhoud niet uit. Het is belangrijk dat de auto goed onderhouden wordt. Anders komt u later voor duurdere reparaties te staan dan nodig is. Maak bijvoorbeeld gebruik van onze zomer- en wintercheck om altijd te weten hoe uw auto ervoor staat. Maak hier direct een afspraak!

9. Gebruik een navigatiesysteem

Check altijd voor vertrek de route met behulp van een navigatiesysteem. Dit zorgt ervoor dat u de kortste route rijdt en niet in de file komt te staan, waardoor u minder brandstof verbruikt.

10. Nieuwe auto kopen? Denk hier eens over na

Van plan om een nieuwe auto te kopen? Denk er eens over om een tweedehands auto te kopen. In de eerste jaren verliest een auto namelijk het snelst zijn waarde. Wanneer u gaat voor een occasion, betaalt u een minder hoge aanschafprijs en heeft u toch een redelijk nieuwe auto, waar u nog lang mee kunt doen. Klik hier voor ons huidige aanbod van meer dan 80 jonge occasions. 

Terug naar overzicht