De auto airco bijvullen, wanneer moet dat?

De auto airco bijvullen, wanneer moet dat?

De airco in de auto regelt de temperatuur in de auto en reguleert de luchtvochtigheid. In de airco bevinden zich vloeistoffen zoals koudemiddel die door de jaren heen verdampen of weglekken. Het is dus zaak dat de airco in de auto met regelmaat gecontroleerd wordt, zodat bepaald kan worden of de auto airco bijvullen noodzakelijk is of niet. Doet u dit namelijk niet regelmatig, dan kan de airco stuk gaan waardoor deze niet meer koelt. In dit blogartikel leggen we u uit wanneer de airco vullen aan de orde is en wanneer u airco onderhoud uit dient te laten voeren.

Wanneer de airco vullen van de auto?
De airco vullen van de auto, wanneer moet dat? Dit is een veel gestelde vraag. Het antwoord op de vraag wanneer de airco bijvullen hangt echter samen met een aantal factoren. In het aircosysteem van uw auto zit een zogenaamd ‘koudemiddel’. Dit middel kan verdampen of langs rubbers in de auto weglekken. Jaarlijks daalt het peil van het koudemiddel tussen de 8 en 10%. Hierdoor ontstaat er drukverlies waardoor de airco in de auto minder goed koelt. Wanneer het koelmiddel in de auto airco voor minder dan 70% gevuld is neemt ook de kans op een defecte airco toe.

Het is dus belangrijk dat de auto airco bijvullen periodiek wordt uitgevoerd. Het is aan te raden om de auto airco in ieder geval jaarlijks te laten checken:

 

Kan ik de auto airco zelf bijvullen?
Het is niet mogelijk om de auto airco zelf bij te vullen. Hiervoor gelden namelijk strenge regels die in heel Europa gelden. Het is verplicht om de airco te laten vullen door een erkend bedrijf dat over de kwalificaties beschikt om airco vulwerkzaamheden te mogen verrichten. Een airco bijvullen dient immers onder een bepaalde druk te gebeuren. Leegmaken van de airco kan bijvoorbeeld ook enkel door de airco vacuüm te trekken.

Airco onderhoud
Wanneer u een auto airco check uit laat voeren weet u niet alleen of bijvullen noodzakelijk is, maar wordt er ook gecheckt of de andere onderdelen van de auto airco nog voldoende functioneren. Het kan namelijk ook zo zijn dat u last heeft van nare geurtjes of een muffe lucht uit de airco. In dat geval is airco onderhoud noodzakelijk. Tijdens dat onderhoud aan de airco van de auto wordt o.a. de verdamper grondig gereinigd waardoor schimmels en bacteriën minder kans hebben. Na deze zogenaamde opfrisbeurt zijn de vervelende geurtjes verleden tijd.

Bij airco onderhoud wordt niet alleen de verdamper gereinigd. Alle onderdelen in de auto airco worden namelijk nagelopen. Het hele airco systeem van de auto wordt gecontroleerd en schoongemaakt. Het is dus belangrijk dat u de airco regelmatig laat checken en onderhoud uit laat voeren indien nodig. Zo voorkomt u dat de airco stukgaat en blijft de airco fris ruiken.

Airco onderhoud of auto airco bijvullen?
Wilt u weten of uw airco in de auto nog goed functioneert en alle vloeistoffen nog op peil zijn? Laat de airco dan checken door Autobedrijf Thoonen in Gassel en Boxmeer. Wij kunnen u ook van dienst zijn met onderhoud aan de auto airco en het bijvullen van de airco. Wilt u meer weten of wilt u een afspraak maken? Neemt u dan gerust eens contact met ons op. Wij helpen u graag!

Afspraak maken

Terug naar overzicht