Bandenprofiel: een zaak van leven en dood

Bandenprofiel: een zaak van leven en dood

Eén op de drie auto-ongevallen wordt veroorzaakt door te rijden met verkeerde banden, of met banden die te weinig profieldiepte hebben. Dat stond vorig jaar groot in de kranten, maar de belangstelling is alweer een beetje weggeëbd. Dat goede banden belangrijk zijn, weet iedere automobilist wel. Maar afgezien van de jaarlijkse APK-keuring, wordt er in Nederland nauwelijks aandacht besteed aan het bandenprofiel.

Grip op het wegdek

Een goed bandenprofiel is essentieel voor een goede grip van uw auto op het wegdek. Het voorkomt dat u slipt, van de weg raakt of tegen andere verkeersdeelnemers botst. Bovendien voert het profiel bij regen water af dat op het wegdek staat. Zo wordt de kans op aquaplaning verkleind. Autobanden zijn dus essentieel voor de veiligheid, van uzelf, uw passagiers en andere weggebruikers. Dat is de reden waarom u niet met kale banden de weg op mag. Het is gevaarlijk en kan u zelfs honderden euro’s aan boetes kosten!

Wat is de minimale profieldiepte van banden?

De wettelijke minimale profieldiepte van uw banden bedraagt 1,6 millimeter. Dan worden op de band indicatiestreepjes zichtbaar. Met een lager bandenprofiel bent u in overtreding en komt uw auto dus ook niet door de APK. Het veiligst is om uw banden al te laten vervangen als het profiel onder de 2 mm komt. Ter vergelijking: een nieuwe zomerband heeft een profieldiepte van 7,5 mm, een nieuwe winterband zelfs 9 mm. Omdat het profiel bij winterbanden extra belangrijk is, kunnen ze het beste al worden vervangen als er minder dan 4 mm profiel over is.

Uw banden regelmatig controleren

Om er zeker van te zijn dat u veilig de weg op kunt, is het nodig uw banden vaker te laten controleren dan één keer per jaar bij de APK. Zeker als u al een tijdje met dezelfde banden rijdt of veel kilometers maakt, is een maandelijkse controle geen overbodige luxe. Dat kunt u zelf met een bandenprofielmeter. Het werkt als volgt:
• Parkeer de auto op een vlakke ondergrond
• Draai de banden zo, dat u goed zicht hebt op het loopvlak
• Meet de groeven op meerdere plekken op de band met de profieldieptemeter
• Een band die scheef is afgesleten, moet altijd worden vervangen, zelfs bij voldoende profiel. Laat in dit geval de uitlijning van uw wielen controleren!

Rijd veilig en zuinig

Heeft u zelf niet het juiste gereedschap, of wilt u niet zelf aan de slag, dan kunt u het bandenprofiel van uw auto kosteloos en zonder afspraak laten controleren bij Autobedrijf Thoonen in Gassel, of bij onze Profile Tyrecenter vestiging in Boxmeer. Als u behalve het profiel ook meteen de bandenspanning laat controleren, rijdt u ook nog eens zuiniger!

Contact opnemen

Terug naar overzicht