De zomerchecklist voor een zorgeloze zomervakantie met de auto

De zomerchecklist voor een zorgeloze zomervakantie met de auto

De zomervakantie is in zicht en dat betekent dat veel mensen met de auto op reis gaan. Voordat je de weg op gaat, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je auto in goede staat verkeert. Niets is zo vervelend als pech onderweg. In dit artikel delen we essentiële tips voor het onderhoud van je auto en een zomerchecklist, zodat je met een gerust hart op zomervakantie kunt gaan.

Een zomercheck uitvoeren voor vakantie

Voordat je op vakantie gaat met de auto, is het van belang om een zomercheck uit te voeren. De zomermaanden brengen specifieke uitdagingen met zich mee voor je auto, zoals hitte, lange ritten en druk verkeer. Een grondige zomercheck zorgt ervoor dat je auto in optimale conditie is en klaar is voor de reis. Het is een investering in je veiligheid en gemoedsrust, omdat mogelijke problemen vroegtijdig worden opgespoord en verholpen. Hieronder een opsomming van belangrijke punten om te controleren:

 1. 1. Controleer de bandenspanning

Het controleren van de bandenspanning is cruciaal voor de veiligheid en het brandstofverbruik van je auto. Zorg ervoor dat de banden de juiste spanning hebben volgens de aanbevelingen in het instructieboekje van je auto. Vergeet niet het reservewiel te controleren.

 1. 2. Controleer de bandenprofiel en slijtage

Een goede bandenprofiel zorgt voor voldoende grip op de weg, vooral bij nat wegdek. Controleer of de banden niet versleten zijn en voldoende profiel hebben. Het wettelijk minimumprofiel is 1,6 millimeter, maar het wordt aanbevolen om minimaal 3 millimeter profieldiepte te hebben voor een goede grip.

 1. 3. Controleer de remmen

Goed werkende remmen zijn van levensbelang. Controleer de remblokken en remschijven op slijtage. Als je merkt dat de remprestaties verminderd zijn, laat ze dan tijdig vervangen. Het is beter om preventief te handelen dan te wachten op problemen.

 1. 4. Controleer de vloeistoffen

Controleer regelmatig het niveau en de kwaliteit van de vloeistoffen in je auto. Denk hierbij aan motorolie, koelvloeistof, remvloeistof en ruitenwisservloeistof. Zorg ervoor dat ze op het juiste niveau staan en dat er geen lekkages zijn.

 1. 5. Controleer de airconditioning

Tijdens de zomermaanden is een goed werkende airconditioning onmisbaar. Zorg ervoor dat deze goed koelt en dat de luchtcirculatie in orde is. Als je merkt dat de airconditioning niet goed werkt, laat hem dan nakijken en eventueel bijvullen.

 1. 6. Vervang de ruitenwissers

Goed werkende ruitenwissers zijn essentieel voor een helder zicht tijdens regenachtige periodes. Controleer de staat van de ruitenwissers en vervang ze indien nodig. Versleten ruitenwissers kunnen strepen achterlaten en het zicht belemmeren.

 1. 7. Controleer de verlichting

Zorg ervoor dat alle verlichting goed functioneert, inclusief koplampen, achterlichten, remlichten en richtingaanwijzers. Vraag indien nodig iemand om te helpen bij het controleren van de verlichting terwijl je ze bedient.

 1. 8. Check de accu

Een zwakke accu kan voor vervelende situaties zorgen, vooral tijdens lange ritten. Controleer de accu op eventuele lekkages en corrosie. Laat hem testen als je twijfelt over de staat ervan. Een goede accu zorgt voor betrouwbare starts.

Zomercheck voor €25 bij Autobedrijf Thoonen

Ga je op vakantie en wil je deze punten gecontroleerd hebben? Maak dan een afspraak voor de zomercheck bij Autobedrijf Thoonen. We controleren de auto op bovenstaatde punten en nog 12 extra punten zoals airco, banden en verlichting. We vullen gratis alle vloeistoffen bij zodat de olie, koelvloeistof en ruitenwisserreservoir weer op peil zijn.

Gecheckt op 20 punten.
Van bandenspanning tot airconditioning.
✓ Banden: Slijtage, profieldikte en de bandenspanning.
✓ Remmen: Remblokken, remschrijven en remvloeistof.
✓ Deuren: Deurrubbers en sloten.
✓ Koelsysteem: Lekkage en koelvloeistof bijvullen.
✓ Accu: Spanning, opladen en roest.
✓ Uitlaatsysteem: Roest, slijtage en lekken.
✓ Ruitenwissers: Inspectie, ruitensproeiervloeistof en sproeikopafstelling.

Maak een afspraak

De zomerchecklist voor vakantie met de auto

Naast het algemene onderhoud van je auto zijn er ook specifieke punten die je moet controleren voordat je op zomervakantie gaat. Hier is een handige zomerchecklist:

 1. 1. Controleer de werking van de airconditioning en laat deze indien nodig bijvullen of repareren.
 2. 2. Zorg ervoor dat je een reserveband, krik en gereedschap bij je hebt.
 3. 3. Controleer de staat van de ruitensproeiers en vul de ruitenwisservloeistof bij.
    1. 4. Controleer of alle veiligheidsuitrusting aanwezig is, zoals een gevarendriehoek, veiligheidshesjes en EHBO-kit.
 4. 5. Controleer de staat van de autogordels en zorg ervoor dat ze goed functioneren.
 5. 6. Controleer of je de benodigde reisdocumenten bij je hebt, zoals je rijbewijs, verzekeringsbewijs en kentekenbewijs.

 

Een goede voorbereiding is essentieel voor een zorgeloze zomervakantie met de auto. Door regelmatig onderhoud uit te voeren en een zomerchecklist te hanteren, kun je mogelijke problemen voorkomen en met een gerust hart de weg op gaan. Vergeet niet dat veiligheid altijd voorop staat, dus neem de tijd om je auto grondig te controleren voordat je vertrekt. Geniet van je zomervakantie en rij veilig!

Terug naar overzicht