Elektrisch, of toch liever hybride auto rijden?

Elektrisch, of toch liever hybride auto rijden?

Je ziet ze steeds vaker: auto’s aan de laadpaal op een parkeerplaats of tankstation. Elektrisch rijden lijkt de toekomst te hebben. Zeker nu fossiele brandstoffen, zoals diesel en benzine, steeds duurder worden. Automobilisten hebben daarbij de keuze: volledig elektrisch rijden, of elektrisch gecombineerd met een benzine- of dieselmotor. Dat heet hybride.

Verkoop elektrische auto’s stijgt

Uit verkoopcijfers van de Europese brancheorganisatie ACEA blijkt dat de verkoop van volledig elektrische auto’s vorig jaar fors is gestegen. Dat geldt voor heel Europa, maar in Nederland steeg de verkoop in 2017 zelfs 132 procent in vergelijking met 2016. Automobilisten kochten in totaal 10.000 nieuwe, volledig elektrisch aangedreven auto’s. In heel Europa waren dat er 133.000.

Audi e-tron SportbackElektrisch rijden is goed voor het klimaat

De populariteit van de elektrische auto heeft voor een deel te maken met het toegenomen milieubewustzijn van automobilisten. Zo stoten elektrische auto’s geen broeikasgassen (CO2) uit. Ze leveren daardoor een bijdrage aan het stabiliseren van het klimaat. Zeker als ze op groene stroom rijden. Wie duurzaamheid belangrijk vindt, kiest dan ook voor een elektrische auto. Bedrijven kunnen met een elektrisch (lease)wagenpark ook hun zogeheten CO2-footprint verkleinen.

Elektrisch rijden is goed voor de portemonnee

Behalve goed voor het milieu, is elektrisch rijden ook wel zo prettig voor de portemonnee. De aanschafprijs is nog wel fors, maar de brandstofkosten blijven binnen de perken. Als u thuis zonnepanelen op het dak heeft, kunt u in principe zelfs ‘gratis tanken’.

Fiscaal voordeel op een elektrische auto

Voor mensen die een lease-auto ook privé gebruiken, is elektrisch rijden extra interessant: zij krijgen dit jaar een fiscale bijtelling van 4%, in plaats van 22% voor niet (volledig) elektrische auto’s. Ondernemers kunnen bovendien 36% milieu-investeringsaftrek (MIA) krijgen voor elektrische personen- of bestelauto’s. Bovendien geldt voor zo’n bestelauto een willekeurige afschrijving van 75%.

Of toch een hybride auto?

Elektrische auto’s hebben één groot nadeel: het bereik is beperkt, afhankelijk van de grootte van de accu. Voor dagelijks woon-werkverkeer of om boodschappen te doen, hoeft dat geen probleem te zijn. Wie echter dagelijks honderden kilometers moet (of wil) kunnen rijden, is dat niet voldoende. Dan is een hybride auto gemakkelijker. Deze combineert een elektromotor met een motor op ‘gewone’ brandstof. Als de accu leeg is, kunt u gewoon tanken en verder rijden. Voor hybride auto’s gelden echter minder fiscale voordelen. Dat leidde vorig jaar tot een daling in de verkoop van hybride auto’s in Nederland met 94%.

Audi e-tron SportbackAdvies van Autobedrijf Thoonen

Volkswagen en Audi leveren diverse innovatieve auto’s, volledig elektrisch (zoals de e-Golf of de Audi e-tron Sportback), hybride (zoals de Golf of de Passat GTE) of met een zuinige verbrandingsmotor. Welke auto het meest geschikt voor u is? De specialisten van Autobedrijf Thoonen adviseren u graag. Kom langs in onze showroom in Gassel, of maak eerst een afspraak.

Contact opnemen

Terug naar overzicht