Hoe oud is mijn autoband?

Hoe oud is mijn autoband?

Autobanden, ze hebben helaas niet het eeuwige leven. Hoe oud is mijn autoband is dan ook een vraag die door consumenten regelmatig gesteld wordt. Veel mensen denken dat autobanden een bepaald aantal kilometers meegaan, maar dat is niet het geval. Hoe zit het dan wel? In dit blogartikel vertellen we u daar alles over.

Hoe oud is mijn autoband?

Hoe oud een autoband is dat is af te lezen aan de zogenaamde DOT-code die op iedere autoband te vinden is. De drie letters DOT staan voor Department of Transportation. Dat is een mooie term waarmee simpelweg het Amerikaanse ministerie van verkeer bedoeld wordt. Als autobanden geproduceerd worden en voorzien worden van een DOT-code dan betekent dit dat ze voldoen aan de eisen van de Amerikaanse overheid en internationaal erkend worden. Een DOT-code is eigenlijk altijd te vinden aan de zijkant van de autoband, in de zogenaamde wang.

DOT-code geeft de leeftijd van de autoband weer

Een DOT-code staat voor de productiedatum van de band. Hoe oud een autoband is, is daarmee dus af te lezen. Dit kunt u gewoon zelf doen. Een DOT-code is opgebouwd uit drie groepen die elk bestaan uit vier alfanumerieke karaktertekens. De eerste twee cijfers staan voor de productieweek waarin de autoband is geproduceerd. De laatste cijfers staan voor het jaar waarin de band is gefabriceerd.

DOT-code lezen

Bij een DOT-code die bestaat uit DOT HWBA P3H8 4202 dient u te kijken naar de laatste vier cijfers. In dit geval 4202. Dit betekent dat de band geproduceerd is in week 42 van het jaar 2002. Met de DOT-code is de leeftijd van de autoband dus makkelijk vast te stellen. Zo kunt u goed inschatten of u rondrijdt op banden die ‘over de datum’ zijn of niet.

Wanneer is een autoband versleten?

Al snel vraagt u zichzelf dan natuurlijk af maar wanneer is een band ‘over de datum’? Gemiddeld gezien gaan autobanden tussen de vijf en tien jaar mee. Ook al heeft u maar een minimaal aantal kilometers op de banden gereden, wanneer een band tien jaar oud is dan is deze echt versleten. Het profiel van de band kan dan weliswaar nog prima zijn, de band zelf kan uitgedroogd, verscheurd of vervormd zijn. Het aantal kilometers zegt dus lang niet alles over de autoband.

Laat uw banden controleren

Wilt u zeker weten dat u niet op versleten banden rondrijdt? Laat uw banden dan controleren bij één van onze vestigingen in Boxmeer of Gassel. Onze deskundige medewerkers kijken de band helemaal voor u na en voorzien u van een passend advies. Zo bent u er zeker van dat u niet op versleten banden rondrijdt en kunt u veilig de weg weer op.

Contact opnemen

Terug naar overzicht