Hoe zorgt u goed voor uw auto tijdens de lockdown?

Hoe zorgt u goed voor uw auto tijdens de lockdown?

De huidige lockdown zorgt er opnieuw voor dat veel auto’s dagenlang of soms zelfs wekenlang stilstaan. Als een auto lange tijd niet meer in beweging komt, kan dat schadelijk zijn. Denk aan de accu die lading verliest, afname van de bandenspanning en ophoping van bacteriën in het aircosysteem en vastzittende remmen. In dit blog geven we tips om eventuele problemen te voorkomen.

Lege accu

Het eerste probleem dat veel voorkomt als een auto te lang stilstaat, is een lege accu. De accu verliest lading doordat ‘stille’ verbruikers, zoals de radio en de klok, nog wel worden gevoed. Daardoor geeft de accu uiteindelijk geen of onvoldoende energie meer om de motor te kunnen starten. 

Dit probleem geldt ook voor een elektrische auto. Die heeft een batterij om de motor van stroom te voorzien, maar ook een accu voor het opstarten van de boordcomputer en het openen van de portieren. Als deze leeg is, openen de portieren niet meer en kan de auto niet meer worden gestart. Ga daarom regelmatig een stukje rijden, zodat de accu weer even kan opladen.

Bandenspanning

Het volgende probleem dat ontstaat door langdurige stilstand heeft te maken met de banden. Dit komt doordat de bandenspanning langzaam afneemt en het gewicht van de auto langdurig op dezelfde plek duwt. Hierdoor kunnen vlakke plekken ontstaan die voor trillingen en onbalans zorgen als er weer wordt gereden.

Probeer daarom minimaal eens per week een half uur te rijden om te voorkomen dat de banden gaan vervormen. En controleer meteen de bandenspanning. Zorg voor de juiste, voorgeschreven bandenspanning om veilig op weg te gaan en goed voor uw banden te zorgen tijdens de lockdown.

Vastzittende remmen

Ten minste een keer per week een blokje om gaan met de auto, voorkomt ook dat de remmen gaan vastzitten en houd de remschijven vrij van corrosie. Ook de handrem kan vast komen te zitten bij langdurige stilstand. Om dit te voorkomen, kunt u de handrem eraf laten en de transmissie in een versnelling laten. Zo voorkomt u dat de auto gaat rollen. U kunt de auto ook in de P-stand zetten als die voorzien is van een automaat.

Voorkom schimmelvorming

In deze tijd van het jaar is de kans op vochtvorming aanzienlijk groter dan in andere jaargetijden. Dat kan schimmelvorming tot gevolg hebben op bijvoorbeeld de veiligheidsgordels en de bekleding. Ook in het aircosysteem kunnen ongewenste schimmels en bacteriën ophopen als die langdurig niet gebruikt wordt. Hierdoor kan een onprettige, muffe geur ontstaan. Het is daarom verstandig om het interieur regelmatig door te luchten en de auto op te warmen tijdens een blokje om, zodat schimmelvorming minder kans krijgt.

Tijdig onderhoud

Door de maatregelen hebben de meeste mensen minder gereden in het afgelopen jaar. Maar dat betekent niet dat de auto daardoor ook minder onderhoud nodig heeft. Voor onderhoud geldt een interval op basis van kilometers óf aantal maanden, wat zich als eerste aandient. Over het algemeen vraagt elke auto om een jaarlijkse onderhoudsbeurt. 

Staat uw auto lang stil en wilt u technische problemen voorkomen? Plan dan een onderhoudsbeurt in en maak gebruik van onze mobiliteitsservice, dan kunt u straks weer met een gerust gevoel op weg. 

Terug naar overzicht