Hoeveel jaar gaan autobanden mee?

Hoeveel jaar gaan autobanden mee?

Een veel gestelde vraag is: hoeveel jaar gaan mijn autobanden mee? Dit is een vraag waarop geen eenduidig antwoord gegeven kan worden. De levensduur van autobanden hangt namelijk af van een aantal factoren. Zo is het aantal gereden kilometers van belang, de rijstijl, de juiste bandenspanning en de weersomstandigheden. De gemiddelde levensduur van autobanden ligt tussen de vijf en tien jaar. In dit artikel vertellen we u meer over hoeveel jaar autobanden meegaan.

Hoeveel jaar gaan autobanden mee? Denk aan de wettelijke slijtagegrens

In Nederland zijn er regels opgesteld rondom de wettelijke slijtagegrens van autobanden. Wanneer de profieldiepte van een autoband onder de 1,6 mm komt, mag u wettelijk niet meer met de autoband de weg op. In dat geval dient de autoband direct vervangen te worden. Dat komt doordat de autoband dan niet meer veilig is. Het profiel is er immers voor een groot deel af en daardoor kan de band gaan schuiven wat gevaarlijke situaties op kan leveren. Bovendien komt de auto met versleten banden ook niet meer door de APK keuring.

Levensduur van een autoband

Zoals in de inleiding van dit artikel al is aangekondigd is de levensduur van een autoband afhankelijk van een aantal factoren. Het is in ieder geval zo dat de levensduur van een autoband aanzienlijk korter wordt wanneer:

 

Uiteraard speelt ook het type band een rol. Een A-merk band gaat doorgaans wat langer mee dan een budgetmerk band.

Hoeveel jaar gaan autobanden mee is afhankelijk van een aantal factoren

Ook is de levenduur uw banden afhankelijk of u met zomer- en winterbanden rijdt. Als dat het geval is, dan is het zaak dat u niet in de zomer rondrijdt met winterbanden en vice versa. Het is aan te raden om de zomerbanden te vervangen door winterbanden zodra de klok wordt verzet. Vaak wordt het rond die periode weer kouder in het land. Winterbanden zijn speciaal gemaakt voor de kou en presteren beter onder de 7 graden. Anderzijds geldt dat wanneer het lente wordt (en de klok wordt verzet) de tijd voor zomerbanden weer is aangebroken. Wanneer u dit schema aanhoudt, gaan zowel de zomer- als winterbanden stukken langer mee.

Vervang de band op tijd!

Het is aan te bevelen om de banden regelmatig te (laten) controleren op slijtage en indien nodig op tijd te laten vervangen. Het is immers van levensbelang om goede grip op de weg te houden. Zowel voor uw eigen veiligheid alsmede die van uw medeweggebruikers. Laat ook een lekke of beschadigde band direct vervangen. Een band met scheuren is erg gevaarlijk en verhoogt de kans op een klapband aanzienlijk. Wilt u meer informatie over banden wisselen? Neemt u dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag!

Contact

Terug naar overzicht