Nieuwe brandstoflabels vanaf oktober 2018

Nieuwe brandstoflabels vanaf oktober 2018

Vanaf oktober 2018 gelden er voor alle nieuwe voertuigen en tankstations algemene brandstoflabels binnen de Europese Unie. Hierdoor wordt het door heel Europa makkelijker om de juiste brandstof voor het juiste voertuig te tanken.

Eenvoudiger brandstof tanken door heel Europa

Voorheen kon tanken als Nederlander in het buitenland en als buitenlander in Nederland behoorlijk verwarrend zijn. Je kon nooit makkelijk in één oogopslag zien welke brandstof de juiste was voor jouw voertuig. Daar wordt met de nieuwe wet rondom brandstoflabels verandering in gebracht. Doordat op nieuwe auto’s hetzelfde label wordt vermeld als op de pomp, is het veel duidelijker welke brandstof je moet tanken.

Nieuwe brandstoflabels door heel Europa

De nieuwe labels worden ingevoerd in alle 28 lidstaten van de EU en in Noorwegen, Turkije, Servië en Zwitserland. De labels zijn terug te vinden op de volgende plaatsen:
– Bij nieuwe voertuigen vlakbij de tankdop of vulklep
– In het instructieboekje van het voertuig
– Op de pompen en vulpistolen van openbare tankstations
– Bij dealers van voertuigen

Brandstoflabel op nieuwe voertuigen

De wet geldt alleen voor nieuwe voertuigen die na 12 oktober 2018 geregistreerd of in de handel gebracht worden:
– bromfietsen en motorfietsen
– personenauto’s
– bestelwagens
– vrachtwagens
– bussen en touringcars

Brandstoflabels per type brandstof

De brandstoflabels gelden per 12 oktober voor benzine (E5 / E10 / E85), diesel (B7 / B10 / XTL), waterstof (H2) en gas (CNG / LPG / LNG). Er komt ook een elektrisch label, alleen is deze nog niet van toepassing vanaf oktober 2018. De labels zullen later worden ingevoerd.

De getallen achter de benzine en diesellabels, houden het maximum percentage bio-componenten aan dat in de soort verwerkt mag zitten. Euro95 en Super blijven bestaan, maar zullen in 2019 meer ethanol bevatten, waardoor deze niet meer geschikt is voor alle auto’s.
Weten welke brandstof geschikt is voor uw auto? We helpen u graag!

Neem contact op

Terug naar overzicht