Noodoproepsysteem in nieuwe auto’s

Noodoproepsysteem in nieuwe auto’s

Vanaf 31 maart jongstleden moeten alle nieuwe auto’s in Europa zijn voorzien van een noodoproepsysteem dat bij een ernstig ongeval automatisch hulpdiensten waarschuwt. Dit systeem zou jaarlijks 2500 levens moeten kunnen redden in Europa!

Wat is het noodoproepsysteem precies?

Het noodoproepsysteem, ook wel eCall genoemd, alarmeert via het Europese satellietnavigatiesysteem het Europese noodnummer 112 wanneer er een harde botsing heeft plaatsgevonden of de auto over de kop slaat. Hierbij wordt alle belangrijke informatie doorgegeven aan 112 zoals type auto, exacte locatie, tijdstip en rijrichting. Doordat het systeem automatisch inbelt wordt er logischerwijs een enorme tijdwinst geboekt. De hulpverlening is sneller ter plaatse en levens kunnen worden gered.

Wat zijn de vereisten voor het noodoproepsysteem?

Om het systeem optimaal te laten werken heeft de auto een aantal kenmerken nodig. Dit zijn airbagunits, satellietontvanger, E-Call besturings-unit, een microfoon plus luidspreker, een nood-accu, noodknop en indicatielampje.
Er zijn diverse merken auto’s die al langer een eigen noodoproepsysteem ingebouwd hebben, vaak zelfs standaard. Ook die merken zijn verplicht alsnog E-Call in te laten bouwen. Dit is vastgesteld door de Europese wetgeving. U als koper merkt dit trouwens niet in uw portemonnee.

Hoe belangrijk is het noodoproepsysteem?

Ontzettend belangrijk! Naar schatting zullen er zo’n 2500 levens kunnen worden gered door het snelle schakelen van het waarschuwingssysteem. U kunt zich waarschijnlijk wel voorstellen hoeveel tijd dit scheelt zeker in het buitengebied en op het platteland waar soms wel uren geen enkele andere automobilist voorbijkomt. Het systeem schakelt zichzelf in na het detecteren van een flinke impact of als de airbags geactiveerd worden, ook kan men zelf via een SOS-Knop eCall inschakelen. De commissie die deze verplichting heeft aangesteld geeft aan dat de reistijd van reddingsmedewerkers hierdoor gehalveerd wordt. Naar alle waarschijnlijkheid zullen het aantal verkeersdoden en zwaargewonden dus fors afnemen. Goed nieuws dus!

Autobedrijf Thoonen

Wilt u weten welke auto’s wij hebben staan met het eCall systeem neem dan gerust contact op wij vertellen u er graag meer over. Neem een kijkje in de showroom of op de website.

Neem contact op

Terug naar overzicht