Oliepeil controleren, hoe doe ik dat?

Oliepeil controleren, hoe doe ik dat?

Een te laag of te hoog oliepeil in de auto kan ernstige gevolgen hebben. Dit kan leiden tot veel schade met hoge kosten als resultaat. Het is dus zaak dat u er als automobilist voor zorgt dat het oliepeil in uw auto altijd op het juiste niveau is. Check daarom regelmatig het oliepeil. In dit blogartikel leggen we u uit waarom dat precies belangrijk is en hoe u de olie zelf kunt peilen.

Te laag oliepeil, wat zijn de gevolgen?

Een te laag oliepeil kan grote schade aanrichten aan de auto. Olie zorgt namelijk voor smering in de auto onderdelen. Wanneer er dus te weinig olie in de auto zit, dan loopt het geheel niet meer gesmeerd en ontstaat er wrijving tussen de onderdelen. Door die wrijving stijgt de temperatuur en kan het gebeuren dat onderdelen aan elkaar gaan plakken. Het gevolg is natuurlijk dat de onderdelen ernstig beschadigd raken. Wanneer het oliepeil te laag is dan kan de motor ook niet afkoelen, wat ook weer ernstige gevolgen kan hebben.

Ook een te hoog oliepeil kan gevolgen hebben waar u als autobezitter niet blij van wordt. Te veel olie kan immers lekkages geven en in een ernstige situatie ook het draaiende gedeelte van de motor zwaar beschadigen.

De olie peilen, hoe doe ik dat?

Hieronder leggen we u in een aantal stappen uit hoe u eenvoudig zelf de olie kunt peilen. Olie is te peilen met een zogenaamde peilstok. Deze peilstok kunt u aan de zijkant in uw motor steken.

 

Hoe lees ik de gepeilde olie af op de peilstok?

Op de oliepeilstok ziet u twee inkepingen (een min en een max). Als het oliepeil onder het minimum komt dan is het zaak om de olie bij te vullen. Als de olie boven het maximum komt dan is het van belang om wat olie te verwijderen. Let overigens wel op dat de auto voldoende is afgekoeld. Als de motor nog warm is kan het oliepeil soms nog wat hoger zijn dan het daadwerkelijk is.

Hoe vaak oliepeilen?

De olie van de auto moet regelmatig gepeild worden. Hoe vaak hangt echt af van het aantal kilometers dat u met de auto heeft gereden, uw rijstijl en het gemiddelde olieverbruik van uw auto. U kunt als maatstaf aannemen dat u de olie in de auto elke twee weken peilt. Wilt u meer informatie over het peilen van de olie in uw auto of kunt u wel wat hulp gebruiken? Neemt u dan gerust contact met ons op. Onze deskundige medewerkers helpen u graag.

Contact opnemen

Terug naar overzicht