Waar wordt op gelet bij de APK keuring?

Waar wordt op gelet bij de APK keuring?

Iedere automobilist is er wel mee bekend: de Auto periodieke keuring (APK). Maar waar wordt op gelet bij de APK keuring? Tijdens de verplichte APK keuring wordt gecheckt of de auto veilig is, of deze aan de milieueisen voldoet en wordt er gekeken naar registratiegegevens. Voor Dieselauto’s wordt ook een roetmeting uitgevoerd. Na afloop van de APK ontvangt u als automobilist een keuringsrapport waarin u de uitslag van de keuring terug kunt vinden.

Waar wordt op gelet bij de Apk keuring? Verkeersveiligheid!

Eén van de punten waarop de auto wordt gecheckt bij de APK keuring is verkeersveiligheid. Hieronder vallen controles en onderhoud van:

 

Milieu is een punt van aandacht bij de APK keuring

Naast verkeersveiligheid is ook het milieu een punt van aandacht bij de periodieke keuring van de auto. Daarbij wordt vooral gelet op de uitstoot van uitlaatgassen. Bij auto’s (met benzinemotor of een lpg-motor met een geregelde katalysator) van 1993 of later is er ook een zogenaamde viergasmeting. Daarbij wordt gekeken of dat de auto niet meer uitlaatgassen uitstoot dan wettelijk mag. Bij Dieselauto’s (na 1980) wordt gemeten hoeveel roet dat deze uitstoten.

Registratiegegevens check

Bij de keuring wordt tot slot gekeken naar de registratiegegevens. Daaronder vallen:

 

De RDW beheert de database met tellerstanden en houdt daarbij toezicht op de betrouwbaarheid van de metingen. Het is uiteraard verboden om de kilometerteller terug te draaien. Om die reden mogen enkel door de RDW erkende autobedrijven tellerstanden registreren.

Afspraak voor de APK keuring

Een APK keuring is in Europa wettelijk verplicht. Zorg er daarom voor dat u uw auto tijdig laat keuren, want daarmee voorkomt u een boete. Wilt u een afspraak maken voor een APK keuring? Neem dan contact op met Autobedrijf Thoonen. Zowel in Gassel als Boxmeer verzorgen wij APK keuringen voor u. En wilt u meer weten over de APK keuring? Lees dan onze veel gestelde vragen over de APK keuring.

Afspraak GasselAfspraak Boxmeer

Terug naar overzicht