Wanneer moet ik de distributieriem vervangen?

Wanneer moet ik de distributieriem vervangen?

Het is een onzichtbaar onderdeel van de motor: de distributieriem. Maar daarom niet minder belangrijk. De distributieriem zorgt er namelijk voor dat allerlei onderdelen van de motor synchroon bewegen. Zonder distributieriem werkt de motor niet meer. Hij moet dan ook geregeld worden vervangen.

Hoe werkt een distributieriem?

De distributieriem is een getande riem die de draaiende beweging van de krukas in de motor overbrengt naar één of meer nokkenassen. Aan de krukas zitten zuigers die door explosies in de cilinders van de motor in beweging worden gebracht. De zuigers zorgen ervoor dat de krukas ronddraait en de wielen aandrijft (via de versnellingsbak en de transmissie). De nokkenas zorgt voor het openen en sluiten van de kleppen, waardoor brandstof en zuurstof in de cilinder komen. Na ontbranding worden de uitlaatgassen afgevoerd. Al deze onderdelen bewegen nauwkeurig getimed.

Wanneer vervangen

Niet iedere auto heeft een distributieriem. In sommige motoren zit een distributieketting, die meestal onderhoudsvrij is. Een riem slijt daarentegen door het gebruik en kan zelfs breken. Als dat gebeurt, valt de motor ineens stil. De kans op motorschade is dan aanzienlijk. Het kan leiden tot zeer dure reparaties. Gelukkig is de distributieriem van stevig materiaal: meestal glasvezelversterkt kunststof met een teflon coating. Hij gaat daardoor gemakkelijk 100.000 kilometer mee, of meer. De meeste fabrikanten schrijven voor na hoeveel kilometer of hoeveel jaar een distributieriem moet worden vervangen.

Wat kost het vervangen van een distributieriem?

Het vervangen van een distributieriem is geen klusje voor de doe-het-zelver. Laat het aan een professioneel monteur over, dan krijgt u ook garantie op het werk. De kosten lopen meestal uiteen van een paar honderd tot wel duizend euro, afhankelijk van het merk en type auto. Dat is veel geld, maar gezien het belang van dit onderdeel, dient u deze vervanging niet te lang uit te stellen. Als de riem eenmaal los is, kan de monteur ook gemakkelijk de aandrukrollen en de waterpomp vervangen. Na zo’n reparatie kan uw auto weer jaren probleemloos mee.

Maak een afspraak voor een werkplaatsbezoek

Autobedrijf Thoonen en het bijbehorende Profile Tyrecenter hebben specialisten in dienst die alles weten van auto-onderhoud en de eisen die worden gesteld aan het vervangen van een distributieriem. Wilt u meer weten over dit onderwerp of uw distributieriem een keer laten nakijken, maak dan nu een afspraak voor een werkplaatsbezoek.

Contact opnemen

Terug naar overzicht