Zelf koelvloeistof bijvullen

Zelf koelvloeistof bijvullen

De koelvloeistof in uw auto zorgt ervoor dat u uw auto niet oververhit raakt.
Zeker wanneer u regelmatig in de file staat, wanneer de temperatuur buiten oploopt of wanneer er een lange reis op de planning staat is de koelvloeistof in uw auto van groot belang.

Waar moet u op letten bij het vullen van de koelvloeistof?

Wanneer het lampje van de koelvloeistof gaat knipperen of u merkt dat u veel van uw auto vraagt, door bijvoorbeeld zwaarbeladen door de bergen te rijden, dan is het van belang om een veilige plek te zoeken en te stoppen. Want doorrijden met te weinig koelvloeistof zorgt er uiteindelijk voor dat uw motor oververhit wordt en ermee stopt.
Niet iedere auto heeft dezelfde koelvloeistof nodig, deze vindt u in de handleiding van uw auto. Meng geen twee verschillende soorten koelvloeistof met elkaar. Tegenwoordig zijn er speciale Long Life Koelvloeistoffen die, zoals de naam doen vermoeden, een (auto)leven lang mee kunnen gaan.

Koelvloeistof bijvullen niet zonder gevaar

Het koelvloeistofsysteem van uw auto staat onder behoorlijke druk, zeker wanneer de motor warm is. U mag daarom nooit de koelvloeistof bijvullen terwijl de motor niet volledig is afgekoeld. Deze kan uit de koelvloeistoftank spuiten en dit kan logischerwijs ernstige brandwonden veroorzaken. Heeft u te lang doorgereden en staat u met een oververhitte auto langs de kant van de weg? Schakel hulp in of volg de onderstaande controle stapsgewijs uit.

Koelvloeistof controleren in eenvoudige stappen

Het allerbelangrijkste bij het controleren van de koelvloeistof is dat uw motor is afgekoeld.
Op de tank vindt u twee indicatiestreepjes die aangeven wat het niveau is van de koelvloeistof.
Het onderste streepje is het minimale niveau en het tweede streepje het maximale niveau.
• Wacht tot de motor volledig is afgekoeld. Zo geeft het indicatiestreepje ook het juiste beeld van het niveau van de vloeistof.
• Zorg dat jouw auto (redelijk) waterpas staat zodat u geen vertekend beeld krijgt.
• Check uw instructieboekje zodat u zeker weet dat u de goede dop gaat losdraaien.
• Voor uw veiligheid is het raadzaam een oude handdoek of handschoen te gebruiken.
• Draai de dop langzaam een klein beetje open. Zo laat u de eerste druk ontsnappen en kan er geen gloeiendhete koelvloeistof naar buiten spuiten. Rustig opendraaien.
• Vul de tank met de juiste koelvloeistof bij tot net onder het maximale indicatiestreepje.

Geen risico met koelvloeistof

Wanneer u geen risico wilt lopen op een oververhitte motor is het slim om iedere maand het peil te controleren en standaard een flesje koelvloeistof in uw auto te hebben liggen. Weet u niet zeker of er voldoende koelvloeistof in de tank zit, maakt uw auto een vreemd geluid of ruikt u een vreemde geur? Ga dan naar uw garage. Deze controleert het peil van uw koelvloeistof en de conditie van uw auto graag voor u.

Autobedrijf Thoonen

Er is altijd een reden wanneer uw koelvloeistof bijgevuld dient te worden. Deze kan onschuldig zijn, maar ook ernstige oorzaken hebben. Laat altijd controleren waar de oorzaak van de daling vandaan komt. Bij Autobedrijf Thoonen checken wij het niveau van uw koelvloeistof standaard bij iedere check up of controle. Het zekere voor het onzekere nemen? Loop gerust eens binnen in onze showroom of maak een afspraak.

Maak een afspraak

Terug naar overzicht