Zijn Winterbanden verplicht? En zo ja, in welke landen?

Zijn Winterbanden verplicht? En zo ja, in welke landen?

Het sneeuwt in Nederland, het is weer bijna winter… tijd voor winterbanden dus! Mocht u nog geen winterbanden onder de auto hebben liggen, dan is het aan te raden om dat nog snel te doen. Winterbanden verhogen de grip op de weg, waardoor u veiliger rondrijdt en daarmee wordt de kans op glijpartijen een stuk minder. In dit blogartikel leggen we u uit waarom winterbanden belangrijk zijn en in welke landen winterbanden verplicht zijn.

Waarom winterbanden onder de auto?

Winterbanden hebben een speciale rubbersamenstelling waardoor de grip op de weg bij winterse omstandigheden optimaal is. Het rubbermengsel van winterbanden is bestand tegen gladheid, natheid en een winters wegdek. Doorgaans is het aan te raden om de winterbanden in de periode tussen oktober en april onder de auto te (laten) monteren. Winterbanden presteren het beste bij temperaturen onder de 7 graden Celsius.

Lees ook: wanneer is het tijd voor winterbanden

Zijn winterbanden verplicht in Nederland

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar zoals gezegd is het wel aan te raden om in de winter met winterbanden rond te rijden. Zeker wanneer er zomerbanden onder de auto zijn gemonteerd. Zomerbanden presteren het beste bij warme temperaturen, in elk geval boven de 7 graden Celsius. De rubbersamenstelling van de zomerband is niet gemaakt voor winters wegdek en zal daardoor harder slijten. Om ervoor te zorgen dat zomerbanden langer meegaan is het af te raden om er in de winter mee door te rijden. Een goed alternatief voor zomer- en winterbanden zijn de vierseizoenenbanden.

In welke landen zijn winterbanden verplicht?

Duitsland

In Duitsland zijn winterbanden verplicht en dan met name bij winterse omstandigheden. Ga je naar Duitsland, dan is het aan te raden om de winterbanden onder de auto te (laten) monteren, anders riskeer je een boete. In Duitsland zitten wel bepaalde richtlijnen aan de winterbanden. Zo dienen de banden voorzien te zijn van een Alpine, of ook wel sneeuwvlok genoemd, symbool. Tot en met september 2024 mag er ook nog gereden worden op banden met een M + S markering (mits deze banden geproduceerd zijn voor 31 december 2017).

De aanbevolen profieldiepte van de winterbanden in Duitsland is 4 mm, alhoewel er tot 1,6 mm profieldiepte (minimaal) mee mag worden rondgereden. Tot slot is het in Duitsland goed opletten hoe hard er gereden mag worden met de winterband. Het is verboden om harde te rijden dan de voorgeschreven maximum snelheid die aangegeven staat op de band.

Andere landen

 

Winterbanden verplicht of niet, het is een aanrader!

Zoals in dit blogartikel te lezen is, zijn winterbanden niet verplicht in Nederland. En ook in diverse landen in het buitenland kan er, in bepaalde perioden, zonder winterbanden rondgereden worden. Hoe dan ook, het is en blijft een feit dat winterbanden in de winter een stuk veiliger zijn. Het verhoogt de grip, het comfort en tot slot wordt de kans op ongelukken kleiner. Bij Autobedrijf Thoonen adviseren we daarom om winterbanden onder de auto te monteren in de winterse periode. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op.

Contact opnemen

Terug naar overzicht