Caravan of aanhanger achter de auto: het maximale trekgewicht

Caravan of aanhanger achter de auto: het maximale trekgewicht

De zon komt door. Bij veel mensen gaat het nu kriebelen. Ze willen naar buiten, op stap met de caravan, vouwwagen of aanhangwagen. Vóór u daarmee gaat rijden, is het goed om even stil te staan bij de maximale trekgewichten van uw auto en de wettelijke regels voor het ‘normale’ rijbewijs B.

Is uw auto geschikt?

Niet iedere auto is geschikt om een willekeurige caravan of aanhanger te trekken. Zo past een caravan van 1.000 kg niet achter een Volkswagen Up, maar een plug-in hybride, zoals de Golf 1.4 TSI, heeft er geen enkel probleem mee. Bij het uitzoeken van een caravan / auto combinatie moet u altijd rekening houden met het maximaal toegestane trekgewicht en het vermogen en stabiliteit van de auto. De verschillen per merk zijn groot op dit gebied. Zo kan een middenklasser van merk A wel eens een hoger maximaal trekgewicht hebben dan een grote auto van merk B.

Wettelijke regels

Los daarvan zijn er ook wettelijke regels. Met het in Nederland gebruikelijke rijbewijs B mag het totaalgewicht van de auto plus de caravan niet meer zijn dan 3.500 kilo. Daarvoor hoeft u de auto en caravan niet op de weegbrug te zetten, want het gaat hierbij om de maximaal toegestane gewichten, zoals die op de kentekens staan. Zijn deze samen hoger dan 3.500 kg, dan heeft u rijbewijs BE nodig.

Extra rijexamen afleggen

Vroeger kreeg iedereen die rijbewijs B haalde ook automatisch de toevoeging ‘E’, maar tegenwoordig moet u daarvoor een extra examen afleggen. Met een rijbewijs BE mag het maximaal toegestane gewicht van de caravan of aanhanger alleen (dus zonder auto) al 3.500kg zijn. Sinds enkele jaren is er ook een nieuw Europees rijbewijs: categorie B+/code 96. Daarmee mag het maximale toegestane gewicht van auto plus caravan 4.250 kg zijn. Minder dus dan bij rijbewijs BE, terwijl de exameneisen net zo streng zijn. Dit rijbewijs is dan ook niet populair in Nederland.

Kenteken laten aanpassen

Wilt u met een auto en caravan rijden die samen een net iets hoger toegestaan gewicht hebben dan 3.500kg? Dan kunt u de maximale toegestane gewichten van de auto en/of de caravan laten verlagen bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Op die manier kunt u toch nog onder de 3.500kg uitkomen. Het kost een paar tientjes en voorkomt u wellicht dat u een nieuw rijbewijs moet halen! Overigens kunt u de verlaging later ook weer ongedaan maken.

Trekhaak nodig? Wij plaatsen hem!

Voor meer informatie over rijden met een caravan of aanhanger, of voor het plaatsen van een trekhaak op uw auto, kunt u altijd terecht bij Autobedrijf Thoonen. Maak een afspraak of loop gewoon eens onze showroom binnen!

Contact opnemen

Terug naar overzicht