De juiste bandenspanning van de autobanden

De juiste bandenspanning van de autobanden

De bandenspanning van de auto. Het is vaak een onderbelicht onderdeel van de auto, maar juist heel belangrijk. De banden van de auto zijn immers het enige contact dat de auto met de weg heeft en daarom is de juiste bandenspanning van de autobanden cruciaal. Het advies is dan ook om de bandenspanning van de autobanden periodiek te controleren en indien nodig de banden weer op de juiste bandenspanning te brengen.

Controleer de juiste bandenspanning maandelijks

Het is belangrijk dat u rondrijdt met de juiste bandenspanning van de autobanden. De regel is dat u de bandenspanning maandelijks dient te controleren. De spanning van een autoband neemt namelijk dagelijks een beetje af. Wanneer u de controle uit gaat voeren is het wel zaak dat u dat doet wanneer de autobanden ‘koud’ zijn. Als u de controle namelijk doet wanneer u net thuis komt van een relatief lange rit, dan zijn de banden warmer en zit er meer druk in de band. Dit kan een vertekenend beeld opleveren.

Wat is de juiste bandenspanning van de autobanden?

Bij iedere auto wordt door de fabrikant van de auto een advies meegegeven met betrekking tot de juiste bandenspanning van de auto. Deze bandenspanning wordt uitgedrukt in ‘bar’. De hoeveelheid bar in een autoband verschilt per auto, maar varieert doorgaans tussen de twee en drie bar. De exacte hoeveelheid bar die uw autoband dient te hebben is terug te vinden in het instructieboekje van de auto of op de sticker die te vinden is op de deurpost, achter de zonneklep of aan de binnenkant van de tankdop.

Let wel op: de aanbevolen bandenspanning is de minimale spanning. Wijk nooit zomaar van dit advies af, er is namelijk goed over nagedacht. Bovendien is het advies gebaseerd op een auto met normale lading. Wanneer u altijd meerdere personen in de auto vervoert of juist op pad gaat met een zware lading door bijvoorbeeld een vakantiekoffer, dan is het aan te raden om wat meer spanning op de autobanden te zetten.

Wat is het gevaar bij een te lage of hoge bandenspanning?

De juiste bandenspanning van de autobanden is essentieel. Zowel een te hoge of te lage autobandenspanning kan gevaarlijke situaties opleveren. Een te hoge bandenspanning zorgt er namelijk voor dat een band sneller slijt. Bovendien heeft een band met te hoge spanning minder grip, trilt deze meer en is er vermindert rijcomfort. Daarnaast is de kans op een klapband groter. Bij een te lage bandenspanning is er juist ongelijkmatige verdeling van de druk. Hierdoor neemt slijtage aan de randen van de autoband toe. De band kan hierdoor vervormen, heeft een langere remweg, een instabiele wegligging en verbruikt meer brandstof.

Wilt u meer informatie over de juiste bandenspanning voor uw autobanden? Of zijn uw autobanden aan vervanging toe? Bij Autobedrijf Thoonen vertellen we u er graag meer over. Neem gerust contact met ons op.

Contact

Terug naar overzicht