Wat is het omslagpunt van benzine naar diesel?

Wat is het omslagpunt van benzine naar diesel?

Lange tijd was een dieselmotor vaste prik voor zakelijke rijders. Een moderne dieselmotor heeft een grote trekkracht, gaat lang mee, is efficiënt en relatief schoon. Aan de pomp is diesel ook nog eens goedkoper dan benzine. Daar staat een hogere aanschafprijs van de auto tegenover en een flink duurdere wegenbelasting. Door deze vaste kosten, loont diesel rijden alleen als u veel kilometers maakt. Bij hoeveel kilometer zijn de kosten per kilometer lager bij diesel?

Het omslagpunt voor diesel berekenen

Meestal wordt ervan uitgegaan dat een diesel bij zo’n 30.000 km per jaar financieel interessant is in vergelijking met benzine. Bij de berekening spelen vele factoren een rol:
• Wegenbelasting
• Brandstofkosten
• Afschrijvingen
• Onderhoudskosten
Op internet zijn diverse rekenmodules te vinden waarmee het exacte omslagpunt kan worden berekend. Afhankelijk van de rekenwijze, kan blijken dat dieselrijden al bij 20.000 kilometer per jaar goedkoper is dan rijden op benzine.

Milieu-overwegingen

Behalve de kosten per kilometer, spelen echter ook milieu-overwegingen een steeds grotere rol bij de keuze tussen diesel of benzine (of LPG of elektrisch). Zo willen steeds meer gemeenten diesels weren uit de binnenstad en andere vastgestelde milieuzones. En terecht of niet, kopers zijn ook geschrokken van de recente schandalen rondom ‘sjoemeldiesels’.

Nieuwe regelgeving Diesel

In 2020 komt er bovendien een nieuwe Europese norm voor dieselauto’s, de Euro 6d-norm. De verwachting is dat auto’s die niet aan de nieuwe norm voldoen, straks nog strenger worden aangepakt met heffingen en verboden. Zo raadt de Duitse ANWB, de ADAC, haar leden aan om de aanschaf van een diesel nog even uit te stellen. Anders lopen zij het risico al binnen een paar jaar met een verouderde auto te rijden, die sommige steden niet in mag. Door deze onzekerheid is de verkoop van nieuwe diesels in Duitsland inmiddels fors gedaald.

Maak een bewuste keuze: bekijk ons aanbod in Diesels

Of u nou gaat voor elektrisch, diesel, benzine of gas, u kunt het beste een bewuste keuze maken, als u goed bent geïnformeerd. Zowel Volkswagen als Audi maken nog steeds moderne, robuuste, schone en krachtige diesels die hun tijd vooruit zijn en nog vele jaren probleemloos mee kunnen. Bij Autobedrijf Thoonen kunnen we u daar alles over vertellen. Loop eens binnen in onze showroom of maak een afspraak voor een goed gesprek!

Contact opnemen

Terug naar overzicht